Kennelyskätapauksia todettu Jyvässeudulla

Kennelyskää vastaan rokottaminen kannattaa vielä epidemian alkuvaiheessakin. Nenään annosteltava rokote aikaansaa paikallisen immuniteetin nenän limakalvoilla. Vaikutuksen on todettu alkavan jo 72 tunnin kuluessa. Erityisesti harrastushalleilla käyvät tai koirapuistoissa viihtyvät koirat kannattaa rokottaa! Kennelyskää esiintyy tavallisimmin juuri syksyllä. Jyväskylän alueella tautihuippu on perinteisesti osunut kansainvälisen koiranäyttelyn jälkeiseen aikaan. Sattumaa ehkä, vaikka toki tautipaine kasvaa, kun valtava määrä koiria sijoitetaan samaan tilaan. Kennelyskän aiheuttajia on useita, osa viruksia ja osa bakteereita.

Tautiin on olemassa kaksi rokotetta. Pistettävällä rokotteella rokotetaan vain parainfluessavirusta vastaan. Toinen vaihtoehto on nenään laitettava rokote. Tämä rokote on laajakirjoisempi, ja antaa siten paremman suojan. Nenärokote suojaa nimittäin parainfluenssan lisäksi myös Bordetella-bakteerin aiheuttamalta infektiolta. Bordetella aiheuttaa noin kolmasosan kennelyskäepidemioista.

Kennelyskän oireet:

  • Raju yskiminen puuskissa, yskänkohtauksen päätteeksi koira usein yökkää limaa
  • Kuume (lämpö nousee yli 39 asteen) ja väsymys, vetämättömyys
  • Vakavammassa infektiossa hengitystiheyden nousu ja hengitysvaikeudet
  • Katso video kennelyskäisestä Taika-koirasta ja lue Tepon kirjoitus aiheesta tästä >

Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos koiralla on:

  • korkea kuume (>39,5°C)
  • hengitysvaikeuksia tai hengitystiheys on selvästi noussut
  • koira on pentu, hyvin vanha tai sen hengitystiet ovat ahtaat (brakykefalinen rotu)

Kotihoidoksi voi tarjoilla lepoa, hellää huolenpitoa sekä koirien höyryhengitystä: pistä kuuma suihku valumaan niin että suihkuhuone täyttyy kostealla ilmalla, ja anna koiran hengitellä kosteaa, lämmintä ilmaa, tämä auttaa limaa irtoamaan.

Tarjoamme nyt kennelyskärokotteen muun käynnin yhteydessä huippuedulliseen 30 € hintaan! Varaa aika puh. 029 1700 165 tai kätevästi nettiajanvarauksestamme >

 

%d