Sterilointi ja kastrointi

Tyttökissan sterilointi

Sterilointileikkauksessa naaraskissan munasarjat poistetaan. Tämän jälkeen kissalle ei tule enää kiimoja – säännöllinen, yöllä omistajia valvottava mouruaminen ja mahdollinen merkkailu virtsalla loppuu. Kissa ei saa myöskään enää ei-toivottuja pentuja.

Sterilointileikkaus on kirurgisena toimenpiteenä pieni operaatio. Se on turvallinen rutiinileikkaus, ja toipuminen on nykyisillä lääkityksillä ja leikkaustekniikoilla nopeaa. Haavan pituus on puolesta sentistä pariin senttiin. Leikkauksen jälkihoitona kissa saa kipulääkettä. Antibioottia ei tarvita.

Sterilointi helpottaa tyttökissan elämää monin tavoin. Naaraskissan kiimakierto on lyhyt ja se voi olla lähes koko ajan kiimassa. Kiiman estämiseen käytettävillä hormonivalmisteilla on ikäviäkin seuraamuksia, siksi niitä ei suositella pitkäaikaiseen käyttöön. Leikattu tyttökissa ei tule kiimaan ja se mm. pysyy paremmin kotona. Naaraskissan elimistölle tiheä poikasten saaminen on rasite, ja ei-toivottujen kissanpentujen kohtalo on myös usein karu.

Sterilaation hinta: 138 eur. Varaa aika >

Poikakissan kastrointi

Kollikissan tullessa sukukypsäksi sille kehittyy lajille tyypillisesti tarve merkata reviiriään virtsalla. Mikäli kissa oppii merkkaamaan kotona paikkoja, voi tämä tapa jopa jäädä pysyväksi, vaikka kolli kastroitaisiin. Kollikissa kannattaa kastroida ennen kuin tämä ikävä tapa alkaa.

Kollikissalla on tarve kuljeskella laajalla reviirillä mahdollista kumppania etsien ja reviiriään suojellen. Leikkaamattomat kollit häviävät kotoaan helposti päiväkausiksi, eivätkä aina palaa reissuistaan.
Leikkaamaton kolli käyttäytyy aggressiivisemmin muita kissoja kohtaan kuin leikattu. Tappelut uroskissojen välillä ovat tavallisia. Tappeluiden seurauksena kollilla voi olla repaleinen korva, ruhjeinen naama ja puremasta aiheutuneita paiseita kehossaan. Kastraatio parantaa kollikissan hyvinvointia myös siten, että riski joutua tappeluihin vähenee merkittävästi.

Kastraation hinta: 80 eur. Varaa aika >

Lue myös: Tunnistusmerkintä mikrosirulla >