Powered by AlmaVet

Koirien veripankki

Klinikallamme toimii veripankki. Logistisesti Jyväskylä sijaitsee keskeisellä alueella ja vastaamme keskisen Suomen verivalmistetarpeeseen. Tavoitteenamme on, että klinikalla olisi jatkuvasti saatavissa luovutuskelpoisia punasoluja sekä plasmaa.

Mitä on veripankkitoiminta?

Veripankkitoiminta on voittoa tavoittelematonta toimintaa. Luovuttajille ei koidu kuluja ja vastaanottajat maksavat siirrettävästä verivalmisteesta ainoastaan sen keräyksestä aiheutuvat kulut. Klinikkamme on sitoutunut luovuttamaan verta eteenpäin.

Luovuttajakoirilta otettava veri erotellaan klinikallamme punasoluiksi ja plasmaksi. Poikkeustapauksissa verta voidaan siirtää myös käsittelemättömänä, ns. kokoverenä.

Kenelle luovutettu veri soveltuu?

Kullekin erotellulle osiolle löytyy oma tarvitsijansa. Plasmaa voidaan käyttää vakavasti sairaiden potilaiden tukihoitona, tai jos veren hyytymisen kanssa on ongelmia (esim. rotanmyrkkymyrkytys tai kyynpurema). Punasoluja puolestaan tarvitsevat ensisijaisesti anemiasta tai vakavasta verenhukasta kärsivät potilaat kuten traumapotilaat, immuunivälitteiseen anemiaan sairastuneet tai leikkauspotilaat.

Välittömästi saatavissa oleva veri mahdollistaa traumapotilaiden korkeatasoisen hoidon. Veripankin myötä klinikkamme potilasturvallisuus on entistä korkeampi. Keräämme luovuttajat lähialueen kasvattajien ja lemmikinomistajien koirista.

Minkälainen koira voi luovuttaa verta?

– terve
– suositusten mukaan rokotettu ja madotettu
– helppo käsitellä
– iältään 2-7-vuotta
– paino vähintään 25 kg
– ei ole saanut verensiirtoja aiemmin
– on toivottavaa, että narttu ei ole saanut pentuja

Ensimmäisellä kerralla luovuttajakoiralta otetaan verinäyte, josta tutkitaan veriryhmä ja verenkuva. Lisäksi koiralle tehdään kliininen yleistutkimus.

Miten verenluovutus tapahtuu?

Verenluovutusta varten luovuttaja rauhoitetaan. Luovutettava veri, 450 ml, otetaan koiran kaulasuonesta. Verenluovutuksen ajan luovuttaja saa suonensisäisesti nestettä korvaamaan luovutun verivolyymin. Keräystoimenpide on luovuttajalle vaaraton, eikä siitä aiheudu luovuttajalle kuluja.

Haluatko ilmoittaa koirasi luovuttajaksi?

Haemme jatkuvasti uusia verenluovuttajia, jotka haluavat auttaa. Anna arvokas lahja elämälle ja ilmoita koirasi luovuttajaksi AlmaVet-klinikalle sähköpostitse os. veripankki@almavet.fi.

Haluatko lisätietoja?
Kysy lisää ajanvarausnumerostamme 029 1700 165 tai lähetä meille sähköpostia os. info@almavet.fi.

%d bloggaajaa tykkää tästä: