Evergrey’s Talismaani ”Konna”

Mä olen saksanpaimenkoirauros Evergrey’s Talismaani, kotoisammin mua kutsutaan nimellä Konna. Olen syntynyt Jyväskylässä 2.7.2014. Minulle syntyi 2 veljeä ja 1 sisko, joista sisko ei selvinnyt jatkamaan elämäntaipaleelle.

160715-konna
Klinikalla on kivaa!

Mun iskä on Aufgeweckt Ykä ”Kepu” ja se asuu mun kanssa samassa laumassa. Iskä on työskennellyt pelastuskoirana, josta se eläköityi iän tuoman sydämenvian vuoksi vuonna 2015 kesällä.

Luovutusiän saavutettuani ja laskeuduttuani laumaan alkoi kouluttautumiseni pelastuskoiraksi. Tarkoituksenani olisi seurata iskän tassunjälkiä pelastuskoirana. Aika isot saappaat, mutta yritän ne täyttää parhaani mukaan, kun se aika koittaa…

Tässä vaiheessa olen jo suorittanut Pelastuskoiraliiton alaisista kokeista:

  • Perusjälkikokeen
  • Jäljen pimeän loppukokeen

Palveluskoiraliiton alaisista kokeista:

  • BH-koe (käyttäytymiskoe), vaaditaan ennen kuin voi osallistua palveluskoiraliiton muihin kokeisiin.

Tulevaisuuden suunnitelmiani

Minun on tarkoitus käydä molempien liittojen pelastuskoirakokeet, nyt ensin jälkikokeet ja sitten seuraavaksi henkilöetsinnän kokeet. Eli mun tarttee vielä käydä sitten Palveluskoiraliiton puolelta pelastusjälki A- ja B-kokeet, sitten pelastushaku A- ja B-kokeet. Pelastuskoiraliiton puolelta vielä jäljen päivännäönloppukoe ja sitten henkilöetsinnän peruskoe ja loppukokeet (pimeä ja päivännäkö).

160715-konna3
”Mitäs toi Suvi nyt touhuaa…?”

Yleensä riittää kun käy vain toisen liiton kokeet, mutta mun ohjaaja haluaa että mä käyn molempien liittojen. Rauniokokeisiinkin aion mennä, sitten kun nämä maastohommat ovat kunnolla hanskassa 🙂

Nyt minulta puuttuu vielä yksi koe (jäljen päivännäönloppukoe), jotta pääsen VIRTA-tarkastukseen. VIRTA tarkoittaa käyttöönottotarkastusta, jota tulevat arvioimaan koulutettu VIRTA tarkastaja, poliisi ja hälytysryhmän edustaja. Jos heidän mielestä minä ja mun ohjaaja osataan asiat hyvin ja ollaan toimiva tiimi (läpäistään tarkastus hyväksytysti), niin sitten pääsemme tosietsintöihin poliisiviranomaisen avuksi.

Sitten kun toi VIRTA on suoritettu, täytyy uusia liittojen kokeet 2 vuoden välein, jotta saan pidettyä VIRTA-tarkastuksen voimassa. Meillä on sitten vielä täällä omalla alueella sellainen oma tarkastus, joka suoritetaan 2 vuoden välein. Siinä tarkastuksessa on mukana poliisikoiran ohjaaja ja hälytysryhmästä joku kokenut tyyppi. Ne lavastaa sellaisen etsintätilanteen ja sitten mun pitää ohjaajan kanssa selvitä siitä ja löytää kaikki mitä ne on sinne keksineet… esim. jäljet, esineet, ihmiset.

160715-konna2
”Jee, mä saan laserhoitoo!”

Mitä mä oikein sitten etsin?

Ai niin, muistinko mä kertoo, että mitä me sitten oikein etsitään? No siis me etsimme kadonneita henkilöitä, eli eksyneitä marjastajia, muistisairaita ikäihmisiä ja sitten muuten vaan eksyneitä. Joskus on kuulemma joitain lapsiakin ollut eksyksissä. Iskä on mulle opettanut teoriassa näitä juttuja. Mun ohjaaja sitten ohjaa ja opettaa siellä käytännön harjoituksissa. Iskä on kyllä eripätevä löytään kaikkee, esimerkiksi pallot se löytää tosi nopeaan ja vaikka mistä kätköistä. Mun ohjaaja on sama tyyppi, joka on ohjannut iskääkin ja kouluttanut senkin näihin hommiin.

Kerran iskä näytti mulle miten sitä etsintää tehdään; Oltiin mökillä koko lauma ulkona ja yhtäkkiä iskä sai tuulesta hajun, se lähti nokka pystyssä laukkomaan pitkin ryteikköä ja meidän ohjaaja ei huomannut ollenkaan…. Iskä oli saanut marjastajasta hajun!!! Se löysi jäljen, ajoi sitä jälkeä ja arvatkaa??!! Iskä löysi sen jäljenjättäjän, se oli marjassa ja meidän mielestä se oli ihan tosi pahasti eksyksissä! Meidän ohjaaja oli kyllä meidän kans ihan eri mieltä… Se oli aika vihainen meille, kun sillai omatoimisesti lähdettiin pelastaan sitä marjastajaa…. Mä kyllä tulinkin jo vähän aiemmin takasin, kun se meidän ohjaaja huusi meitä niin kovalla äänellä. En uskaltanut olla tottelematta, kun mä oon aika kiltti ja uskon melkein aina kun se ohjaaja jotain sanoo, mutta iskä ei kuunnellut sitä ja meni vaan!! 😉 Se marjastaja oli tosi kiitollinen iskälle, olihan se kuitenkin harhautunut mökiltään 100 m 😀

160715-konna4
”Mä ja mun RayBanit. Enkös olekin aikas komea?”

Lopuksi luonteestani

Luonteeltani olen kuulemma tosi ihq, mä niin rakastan kaikkia! Mua saa ihan kuka vaan käsitellä ja halia. Tykkään tosi paljon palloista ja pyörittelen kovasti isoja kiviä, sitten tykkään juosta ainakin miljuuunaaa joka suuntaan J Sitten on tosi kiva painia laumaamme kuuluvan Muskan kanssa. Se kyllä aina välillä hermostuu mulle, kun oon liian raju…

Mutta hei, palataan asiaan, täytyy mennä!

Terkuin Konna

%d bloggaajaa tykkää tästä: