Charlien nose job ja hengitysteiden kirurginen laajentaminen

Neljän vuoden ikäinen Charlie tuli nykyiselle omistajalleen Fridalle kodinvaihtajana. Aluksi lyttynenäisen pojan kuorsaaminen vaikutti hilpeältä, mutta pikkuhiljaa Frida oppi ymmärtämään, että tuhina, röhinä ja jatkuva kuorsaaminen eivät olleet hyvä tai normaali juttu. Charlien hengittäminen ei ollut sieltä helpoimmasta päästä, ja jo kesän ensimmäiset päivät kävivät sille tuskallisiksi. Iloinen ja aktiivinen poika väsähteli tuon tuosta. Se kesti lämpöä huonosti. Frida huolestui tosissaan, ja otti yhteyttä AlmaVetiin.

2016-080-03-charlie2
Charlie ennen leikkausta. Ell Suvi tutkii poikaa ja käy läpi operaation kulkua omistajan kanssa.

Charlie ja Frida tulivat Ruotsista saakka Jyväskylään tapaamaan eläinlääkärimme Suvia, joka teki Charlielle klinikalla yleistutkimuksen ja arvioi hengitysteiden tilanteen. Yhdessä omistajan kanssa päädyttiin laajentamaan Charlien hengitysteitä kirurgisesti. Leikkauksessa Charlien pehmeästä kitalaesta poistettiin iso osa, ja sierainten aukkoja leikattiin selvästi suuremmiksi, jotta ilma pääsee virtaamaan nenän kautta paremmin. Kind of a veterinary nose job.

2016-08-03-charlie1
Charlie leikkauspöydällä. Oik. alakulman kuvassa näkyy ero laajennetun ja ahtaan sieraimen välillä.

Nyt, kun leikkauksesta on kulunut reilu pari viikkoa, Charlie on elämänsä kunnossa. Frida iloitsee rakkaan ystävänsä hyvästä voinnista:

  • He doesn’t pant much at all, at least not more than “a normal dog”
  • When he sleeps he is so quiet.
  • I have had to check that he is still alive because I am not used to him sleeping so quietly.
  • He doesn’t snore at all.
  • We can play for a significantly longer time before he gets tired and that makes both him and me happy.
  • Overall he seems to be a really happy dog who is having the time of his life with his new, beautiful, little nose.
2016-08-03-charlie3
Onnelliset <3

Mekin olemme äärimmäisen onnellisia Charlien & Fridan puolesta.

Charlien ja tuhansien muiden lyhytkuonojen ongelma on jalostuksen tuoma, ja siksi se tulisi myös ratkaista jalostuksen keinoin. Rotumääritelmän lyhyt kuono ei saisi tarkoittaa henkeä ahdistavan lyhyttä. Tarkoituksemme ei ole mainostaa tätä leikkausta vaihtoehtona – kyllähän esteettömän hengityksen kuuluisi olla jokaisen koiran perusoikeus ja koiralla jo valmiiksi normaalit hengitystiet – mutta yksittäisen eläimen elämänlaadun parantajina olemme hyvillämme, että pystyimme auttamaan <3

%d bloggaajaa tykkää tästä: