Narttukoiran sterilointi kannattaa. Eläinlääkäri Suvin ajatuksia sterilaatiosta osana koiran hyvinvointia.

”Steriloinnin vaikutus narttukoiran elämään on kiistatta positiivinen. Tähystysleikkaus on selkeästi se vähemmän kipua tuottava vaihtoehto, ja tämä on todistettu useissa tutkimuksissakin.

Toivon, että oma toimintamme tähystysleikkausten parissa tänään ja lähitulevaisuudessa johtaa siihen, että tähystyssterilointi ei olisi enää luksusleikkaus, vaan rutiinitapa tehdä tämä yksi yleisimmistä koirille tehtävistä leikkauksista. Vielä enemmän toivon, että suomalaiset koiranomistajat heräävät huomaamaan, että elämä leikatun narttukoiran kanssa on helpompaa.

Sterilointi kannattaa, ja se voi estää yleisimmät narttukoiran sairaudet: märkäkohdun ja nisäkasvaimet. Ei-toivotuista tiineyksistä ja valeraskausoireista puhumattakaan.

Vuonna 2012 julkaistun laajan tutkimuksen mukaan riskiroduissa selvästi useampi kuin joka toinen leikkaamaton narttukoira sairastuu elämänsä aikana joko nisäkasvaimiin tai märkäkohtuun. Näitä riskirotuja olivat monet hyvin tavalliset rodut kuten rottweiler, leonberginkoira ja berninpaimenkoira. Oikein ajoitettu sterilointi ehkäisee nämä molemmat sairaudet.

Luin vähän aikaa sitten ketjua, jossa ihmiset kertoivat omien koiriensa kuolinsyitä ja -ikiä. Olin hämmästynyt, kuinka moni suomalainen koira kuolee kohtutulehdukseen tai nisäkasvaimeen. Näiltä vältyttäisi, jos tyttökoirat leikattaisiin nuorina. Jokainen koira ansaitsee edellytykset terveelle elämälle. Siksi toivonkin, että yhä useampi lemmikinomistaja päätyy leikkaukseen ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä.”

Askarruttaako sinua jokin asia sterilointiin tai kastrointiin liittyen? Soita meille ja kysy lisää puh. 029 1700 165 tai laita sähköpostia info@almavet.fi. Löydät myös lisäinfoa myös sterilointitietopankistamme >

1605-Suvi1

%d