Operaation jälkeen

Maanantaina muistuttelimme operaatioon saapuvia lemmikkejä ja etenkin heidän omistajiaan asianmukaisista toimista ennen operaatiota. Eläinlääkärimme Teppo kirjaili taannoin myös ohjeistuksen ”Operaation jälkeen”. Näillä ohjeilla varmistat nopean ja turvallisen toipumisen 💙💚

Nukkumattitällit on ohi ja nyt alkaa koiruuden sairasloma. Tänään potilaalla on väsy ja krapulakin vaivaa. Nyt se sitten tarvitsee ämpärikaupalla mukavaa oloa. Alla muutamia ohjeita koskien paranemista.

1. Nukutuksessa potilaan ruumiinlämpö laskee ja tulee vilu. Huolehdithan, että lepäilypaikka on lämmin ja vedoton.

2. Leikkauksen jälkeen kroppa tarvitsee energiaa. On tärkeää, että eväs maittaa. Ruokaa saa tarjota heti, kun potilas on täysin hereillä. Klinikalta voit halutessasi ostaa muutaman purkin evästä, joka on ihan tarkoitettu paranemisvaiheeseen. Vettä pitää olla vapaasti saatavilla.

3. Potilas ei saa nuolla haavaa. Vaikka koiran suu voi joskus olla puhtaampi kuin omistajansa suu, niin ei se silti ole puhdas. Kauluria/suojapukua vaan on ihan pakko pitää.

4. Operaation jälkeen potilaalle määrätään usein kipulääkitys. On tärkeää, että kipulääkkeet annetaan ohjeen mukaan. Tarpeellista kipua ei ole olemassa, ikinä. Jos koira on kipeä tai se ei ole oma itsensä operaatiota seuraavana päivänä, ota heti yhteyttä klinikkaan.

Tässäpä pari ohjetta kivun arviointiin:
☑️Vireystila: murjottaako potilas vai onko sillä hyvä pössis?
☑️ Lepoasento: onko potilas tiukalla kerällä ja suojelee haavaansa vai pötköttääkö se rennosti
sohvalla röhnöttäen?
☑️ Liikkuminen: seisooko potilas köyryssä pää alhaalla roikkuen vai liikkuuko se normaalisti ja
rinta rottingilla?
☑️Aktiivisuus: onko potilas tajuton tai kouristeleeko se kivusta? Vai nukkuuko se rauhallista
unta tai vaatii evästä, heti, ja paljon?
☑️Haava-alueen koskettaminen: reagoiko potilas, kun haavan ympäristöä koskettaa vai
jatkaako se uniaan rauhallisesti kuorsaten?

5. Potilaan pitää pissata 8 tunnin kuluessa leikkauksesta, jos pissaa ei tule 12h kuluessa operaatiosta, ota heti yhteyttä klinikkaan.

6. Haava saattaa tihkua hieman verta ensimmäisen päivän aikana. Verta ei kuitenkaan saa vuotaa. Jos haavaside kastuu kokonaan läpimäräksi, ota heti yhteyttä klinikkaan.

7. Närästys on tylsää ja oksentelu ikävää. Jos koiraa närästää toimenpiteen jälkeen eli se röyhtäilee, nieleskelee, syö kovasti ruohoa tai oksentelee, ota heti yhteyttä klinikkaan.

8. Leikkaushaavaa on syytä kurkkia päivittäin. Haava ei saa turvota, muuttua punoittavaksi tai aristavaksi. Yleensä on hyvä miettiä asiaa oman itsensä kautta, jos oma haava näyttäisi tuolta niin tilaisinko lisää pitsaa vaiko ambulanssin?

9. Tikkien poisto 10-12 päivän kuluttua, tai sitten kävi peikkomainen flaksi ja käytimme sulavia tikkejä
ja poistettavaa ei ole. Tikkien poisto muuten on maksutonta. Kyllä, ihan oikeasti.

Hyvää jatkoa, ja jos vaan tulee mieleen jotain kysyttävää, niin soita.
Siis vaikkapa meille. Puh. 029 1700 165


Ohjeistuksen laati: eläinlääkäri Teppo Heinola

Tästä pääset ajanvaraukseemme.

Tästä näet ohjeet operaatiota edeltävälle ajalle

%d